Stafilokokal gıda zehirlenmesi, enterotoksijenik stafilokok türlerinin ürettiği toksinlerle kontamine olmuş yiyecekleri yemekten kaynaklanır, bu da ishal ve kusmayla sonuçlanır. Bu hastalığa Staphylococcus aureus bakterisinin ürettiği toksinler neden olabilir. Toksinler kontamine gıdalarda bulunur. Semptomlar ortaya çıktığında genellikle kontamine gıda yedikten iki ila sekiz saat sonra başlayan şiddetli bulantı ve kusmayı içerir. Teşhis genellikle kişinin semptomlarına göre yapılır.
Stafilokokal gıda zehirlenmesine, kontamine gıdalarda enterotoksin içeren maddelerin yutulması neden olur. Bunlar stafilokokal enterotoksinler (EE) adı verilen toksinlerdir. Enterotoksin A, gıda zehirlenmesine ve salgınları ile en çok ilgili olanıdır, Staphylococcus aureus koagülaz pozitif, gıda zehirlenmesinin ana maddesidir. EE'nin belirlenmesi, gıda kaynaklı hastalık salgınlarının aydınlatılmasıyla ilgilidir ve kontaminasyonun kaynağını gösterebilir.
EE'nin saptanmasında kullanılan araçlar, biyolojik ve immünolojik yöntemlere bölünmüş araştırmada çok önemlidir. İmmünolojik yöntemler basittir, OSP EE'nin değerlendirilmesinde duyarlıdır. Biyolojik testlerde EE, in vivo emetik aktiviteleri ile tespit edilir. Western blot tekniği, EE'yi tespit ederek protein analizi için kullanılır. RPLA, latekse kovalent olarak bağlanan, aglütinasyonun olduğu veya olmadığı durumlarda numune ile karıştırılan spesifik antikordan oluşur.
İmmünodifüzyonda, protein ve spesifik bir antikor, bir jel boyunca yayılır ve pozitif bir çizgi oluşturur. EE'nin tespiti için en iyi seçimin değerlendirilmesinde, immünokimyasal yöntemler hassas, spesifik, pratik, hızlı ve iyi görülür ve çok sayıda materyalin analizini sağlar.
Stafilokokal enterotoksinler, dünya çapında gıda kaynaklı salgınlarda en yaygın nedensel ajanlar arasındadır. Elde hazırlanan protein açısından zengin yemekler, örneğin B. dilimlenmiş rostolar, şarküteri salataları, tatlılar, ev yapımı dondurma, makarna ve çiğ sütlü yemekler. Stafilokoklar tarafından gıda zehirlenmesinin ön koşulu, patojenlerin gıdada yeterince çoğalması ve enterotoksin oluşturmasıdır. Bu genellikle hazırlanan yiyecek yeterince soğutulmadığında ortaya çıkar.
Enterotoksinler, ısı, düşük pH ve sindirim enzimleri gibi aşırı etkilere karşı yüksek dirençleriyle karakterize edilirler. Böylece ne mide geçişi, ne de mutfakta yiyeceklerin ısıtılması toksinlerin güvenli bir şekilde inaktivasyonuna yol açmaz. Enterotoksinlerin gıda ile alınmasından ve ilk semptomların ortaya çıkmasına kadar geçen süre genel olarak çok kısadır ve birkaç dakika ile maksimum yedi saat arasında değişir.
Özellikler: Staphylococcus aureus koagülaz pozitiftir ve insan ve veterinerlik tıbbında büyük önem taşır. Staphylococcus aureus, insanlarda en sık görülen iltihap patojenlerinden biridir ve çıbanlara, yara enfeksiyonlarına vb. Neden olabilir. Yiyecekler çoğunlukla pürülan yaralar, hapşırma, öksürme ve el teması yoluyla insanlar tarafından kontamine olur.
İnsanlarda ve hayvanlarda deri ve mukoza zarları, özellikle insanlarda eller, burun ve boğazda meydana gelir.
Protein açısından zengin yiyecekler, unlu mamuller, kremalı kekler, soğuk etler, süt ve süt ürünlerinin, yumurta içeren gıdalar, dondurma, krema sosları, jambon, hindi eti, tavuk vb. gıdaların tüketilmesi sonucu ortaya çıkar.
Yaygın olarak, yenidoğanlar, yaşlılar, hamile kadınlar, bağışıklığı baskılanmış, tüm yaş grupları.
Stafilokokal gıda zehirlenmesi belirtileri genellikle aniden başlar ve kontamine gıda yedikten iki ila sekiz saat sonra başlayan şiddetli bulantı kusma ile belirtileri ortaya çıkar. Diğer semptomlar karın krampları, bazen baş ağrısı, ishal ve ateşi içerebilir. Önemli miktarda sıvı ve elektrolit kaybı, halsizliğe ve aşırı derecede düşük kan basıncına neden olabilir.
Minimal bulaşıcı doz: 0.1-0.2 μg enterotoksin
Kuluçka Dönemi: 0.5 saat - 8 saat
Hastalık Süresi: 12 gün
Yayılma Sıcaklığı: 7 ° C - 47 ° C
Minimum Ph: 4.0
Minimum Aw Değeri: 0.83
Oksijen İhtiyacı: İsteğe bağlı anaerobik
Teşhis: Genel olarak, bir doktorun gastroenteriti teşhis etmesi için yalnızca semptomları bilmesi gerekir. Aynı yiyeceği tüketen diğer kişiler benzer şekilde etkilenirse ve hastalık tek bir kontaminasyon kaynağına atfedilebilirse, buna bağlı olarak spesifik bir stafilokokal gıda zehirlenmesi tanısından şüphelenilebilir. Teşhisi doğrulamak için laboratuvar analizinin şüpheli gıdalardaki stafilokokları tanımlaması gerekir, ancak bu analiz genellikle yapılmaz çünkü sonuçlar tedaviyi değiştirmez.
Önleme: Yiyecekleri dikkatlice hazırlamak, stafilokokların neden olduğu gıda zehirlenmesini önleyebilir. Deri enfeksiyonu olan herkes, enfeksiyon iyileşene kadar başkaları için yemek hazırlamamalıdır. Yiyecekler hemen yenmeli veya buzdolabında saklanmalı, oda sıcaklığında tutulmamalıdır. Bakterilerin çoğalması için en uygun ortam et ürünlerindedir.
Tedavi: Stafilokoklar tarafından gıda zehirlenmesinin tedavisi genellikle yeterli miktarda sıvı alınmasından oluşur. Doktor, şiddetli mide bulantısı ve kusmayı kontrol etmeye yardımcı olmak için enjeksiyon veya fitil şeklinde antiemetik bir ilaç verebilir. Bazen, intravenöz replasman gerekli olacak kadar çok sıvı kaybedilir.
S.aureus'a ek olarak, S. hyicus ve S. intermedius vakalarında olduğu gibi bazıları da enterotoksin üreten Staphylococcus cinsine ait yaklaşık 30 başka tür vardır.
Güvenilir çevresel örnekleme ve analiz hizmetleri sunmak; müşteri hizmetlerinde ve çevresel sürdürülebilirlikte mükemmellik için çabalamak, böylece herkes için daha iyi bir yaşam kalitesine katkıda bulunmak. Müşterilerinin memnuniyeti, ürün ve hizmetlerinin kalitesinin sürekli iyileştirilmesini garanti altına almak ve teşvik etmek için önlemler oluşturur ve uygular.
Kalite Politikası, organizasyon içinde geliştirilen tüm çalışanlar ve faaliyetler için geçerli olan, katılımcı ve profesyonel bir ortamda tamamlanacak bir yönetim felsefesidir. Kalite Politikasının başarısı, gerekli becerilerin mükemmelleştirilmesi ve tüm çalışan kişilerin bilinçlendirilmesine dayanır.