Sodyum lauril sülfat (SLS): çok çeşitli kimyasal ürünlerde en yaygın yüzey aktif maddeler olan sodyum alkil sülfatların bir karışımıdır. Bir yüzey aktif madde, bir sıvının yüzey özelliklerini değiştirebilen bir maddedir, yani yüzey aktif maddeler, sıvının yüzey gerilimini azaltarak hareket eder ve diğer maddelerle etkileşimine izin verir.
Bu etken maddeler sayesinde sürfaktanlar deterjan, ıslatıcı, emülsifiye edici, köpürtücü, çözündürücü ve östrojen hormonunu taklit etme özelliklerine sahiptir. Yağlılığı gidermekten, köpük üretmekten, suyun cilde veya saça nüfuz etmesine izin vermekten sorumludur.
Cildimizde bir temizleyici veya güzellik ürünü kullandığımızda, muhtemelen bu ürün yağlı fazdan oluşan bir sıvıdır. Bu bileşenleri bir arada tutan bileşene yüzey aktif madde denir. Bir yüzey aktif madde, yağ ve su moleküllerinin birbirine bağlanmasını sağlar, bu bileşen sabunlarda ve deterjanlarda bulunur ve kiri suyla yıkayarak cildimizi ve bulaşıklarımızı temizlememizi sağlar.
Sodyum Lauril Sülfat, bir yüzey aktif maddedir, etkinliği düşük maliyetle birleştiğinde çok çeşitli kozmetik, dermatolojik ürünler, tüketici ürünlerinde ve diş macunu olarak yaygın kullanılmasını sağlamıştır.
Cildimizin en dış tabakası, zararlı maddeleri dışarıda tutmak için özel olarak tasarlanmıştır ve bu tabaka üzerinde bir yüzey aktif madde sorunlara sebep olmaktadır. Bu savunma mekanizmasını zayıflatan bir kimyasal kullanmak, potansiyel olarak cildimize zarar verebilir. İnsan derisini tahriş edebilir ve cilde nüfuz etme kabiliyetine sahiptir. SLS, bu kriterlerin her ikisini de karşılar.
Sodium lauril sülfatlar agresif yüzey aktif maddeler grubuna aittir ve cilt ve saç kökleri üzerinde çeşitli olumsuz etkileri vardır. SLS'nin güçlü bir yağ giderme etkisi vardır ve her şeyden önce kafa derisini kurutur. Hassas bir cildiniz varsa, şampuandaki sülfatlar ciltte tahrişe ve ayrıca gergin ve pul pul dökülmesine neden olabilir. Sülfat içeren şampuanların uzun süreli kullanımı alerjik reaksiyonlara ve diğer cilt sorunlarına yol açabilir.
Sülfatlı şampuanlar sadece kafa derisine değil aynı zamanda yüz derisine de saldırır. Mukoza zarlarını ve gözleri tahriş edebilirler. Sodyum lauril sülfatların, kızarıklığa ve göz ağrısına neden olduğu söylenir. Lauril sülfatlar cilt tarafından hızla ve kolayca emilir ve daha sonra vücutta kalır. Ayrıca, solunması akciğerleri tahriş edebilir. Sodyum ve ammonium lauryl sulfate 'ın göz ve cilt tahrişine neden olabileceği kabul edilmektedir.
Gıda katkı maddesi olarak SLS, emülgatör veya koyulaştırıcı olarak kullanılır. SLS şekerlemelerin ve kuru yumurta ürünlerinin yumuşak ve kabarık olmasına yardımcı olur. SLS’den ayrıca, meyve suları ve meyve pürelerinde asitlerin sıvılarla daha iyi karıştırılmasına da yardımcı olur.
Bahsedilen sülfatlar; zeminler, makineler ve arabalar için temizlik ürünlerinde kullanılmaktadır. Bu, bileşenin temizleme etkisinin gerçekte ne kadar agresif olduğunu gösterir. Sodyum Lauril Sülfat genellikle bu adla etiketlendiğinden, şampuan ambalajlarında kolayca tanınır.
Öncelikle, aşırı derecede hassas bir cilde sahip olduğunu bilenler, atopik dermatit (atopik egzama olarak da bilinir), rozasea (kronik inflamatuar cilt hastalığı) ve sedef hastalığı gibi spesifik rahatsızlıkları olan kişiler kesinlikle SLS bazlı ürünlerden uzak durmalıdır. Son zamanlarda, sülfatsız kozmetik ürünler piyasaya sürüldü, hassas ve aşırı hassas cilde sahip kişiler için kesinlikle tercih edilen bir seçenektir.
Tüm bu alternatifler, kimyasal yüzey aktif maddelerle aynı yıkama gücüne sahiptir, ancak genellikle daha az köpük üretir.
Kimyasal, fiziksel ve farmasötik analiz laboratuvarlarımızda uzun yıllara dayanan deneyimimiz sayesinde, İhtiyaçlarınıza profesyonel yanıtlar bulacaksınız.