Nikel tayini kozmetik ürünleri için neden önemlidir? Nikel tayini neden yapılmalı, nikel tayini yaptırmak için neler gerekli gelin yakından inceleyelim.
Nikel, ilk olarak 1751 yılında ortaya çıkmış bir elementtir. Yerkabuğundaki belli başlı elementlerden bir tanesi olması sebebiyle çok uzun bir süredir endüstride kullanıldığı bilinmektedir. Sadece endüstride değil dünya üzerinde pek çok alanda kullanılan nikel, paslanmaz çelik üretimi için de vazgeçilmez bir madde olarak değerini her zaman korumuştur.
Periyodik cetvelde atom numarası 28 olan nikel elementinin atom kütlesi 58,69 ve erime sıcaklığı 1455 derecedir. Nikel elementi geçiş metalleri arasında yer alır. Parlak niteliğe sahip olan nikel elementi, gümüş beyazı rengine sahiptir denebilir. Bütün meşhur metallerin alaşımında sıklıkla kullanılır.
Yerkabuğunda çok fazla bulunan nikel, en bol elementler arasında beşinci element olarak bilinir. Nikeli doğada saf olarak bulmak çok zor olmakla birlikte genellikle demir ve kobalt ile beraber bulunurlar. Nikel sert ve katı kimyasal özelliği vardır. Ayrıca bakır nikel alaşımının paslanmaz niteliğe sahip olduğu bilinir. Bakır nikel alaşımlar sıklıkla çatal bıçak üretiminde ve başka mutfak eşyalarında kullanılır.
Nikelin pek çok kullanım alanı vardır. Madeni paralardan tutun hastanede kullanılan ameliyat malzemelerine kadar çok geniş bir kullanım alanına sahiptir. Bu kadar geniş bir alanda kullanılmasının sebebi özellikle alaşımlarının paslanmamasıdır. Korozyon ve ısı direnci yüksek, sertliği ve dayanıklılığı son derece yerinde olan nikel elementi bu özellikleri sayesinde pek çok alaşıma sahiptir.
Saf nikel, kimyasal katalizör olarak elektrolikit kaplamada ve alkali pillerde, pigmentlerde, madeni parada, mıknatıslarda, elektrik fişlerinde, makine parçalarında ve tıbbi protezlerde sıklıkla kullanılır. Nikelin kullanım alanları bunlarla sınırlı değildir. Nikel, cama yeşil renk verme amacı ile kullanılabilir. Nikel kaplama diğer metaller için koruyucu özellik sağlar. Nikel; süs ve takı eşyalarında, elektrik düğmelerinde, aydınlatma gereçlerinde, seramikte, soğuk saç permasında, saç spreylerinde, yemek pişirme kaplarında, kozmetik ürünlerde, şampuanlarda, diş malzemelerinde, musluk suyunda, sigara dumanında ve endüstriyel atıklarda bulunur.
Hayatımızda bu derece yer alan nikele gerektiğinden fazla maruz kalmak elbette bazı sorunlara yol açar. Nikelin başlıca maruziyeti, toz ve buharlarının solunması ile meydana gelir. Bu sebeple fazla nikele maruz kalmanın en büyük ve bilinen olumsuz sonucu solunum sistemi kanserleridir. Bir diğer sonuç da alerjidir. Astım, ürtiker, eritem ve kontakt dermatit gibi pek çok sağlık problemi ortaya çıkabilir. Zararlarına rağmen nikel ve tuzlarından zehirlenme olayı çok nadir yaşanır. 30 ppm nikel ile 30 dakikadan fazla temas etmek ölümcül olabilir. Tüm bu durumlar sebebiyle kullanılacak maddelerde nikel tayini, insan sağlığını korumak adına son derece önem arz eden bir adımdır.
Nikel tayini saf su için, kozmetik ürünleri için ve daha pek çok kullanılan ürün için gerçekleştirilebilir. Nikel tayininin pek çok yolu olsa da en sık kullanılan nikel tayini gravimetrik yoldur. Bu yol için nikel tayini çözeltideki nikel iyonlarının bazik ortamda nikel haline çöktürülmesi gerekir. Daha sonra aynı formülle sabit tartıma getirilir. Dönüm noktasında indikatörün rengi ile sonuç belli olur.
Analiz İstek olarak son derece donanımlı laboratuvar ortamımız ile hizmetinizdedir. 50 ml’lik numune miktarı ile 3-5 günlük sürenin ardından nikel tayini raporunuza ulaşabilirsiniz. Hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için sitemize göz atabilir, bizimle iletişime geçebilirsiniz.