Hangi havuzda yüzmeyi seçerseniz seçin, mümkün olduğunda sosyal mesafeye dikkat etmek en iyisidir; ancak yüzerken maske takmak önerilmez.
Bu yaz bilim adamları, COVID-19 pandemisinin, seçtiğiniz bir havuza serin bir dalış yapmak da dahil olmak üzere, mevsimsel faaliyetler sırasında güvenliğimizi nasıl etkilediğini bilmek için daha donanımlı hale geldi. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerindeki yetkililer, her zaman SARS ve COVID-19 virüslerinin havuzlarda yayılma olasılığının düşük olduğunu savundular.
Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı, Doç. Dr. Duran Tok, "Deniz ve havuz, virüsün bulaşması için bir sebep değildir.
Virüs ile enfeksiyon neredeyse sadece aerosoller yoluyla gerçekleşir. Bunlar, enfekte kişilerde virüs taşıyan ve uzun süre havada yüzen mikroskobik tükürük damlacıklarıdır. Damlacıklar sağlıklı insanlar tarafından solunursa enfeksiyon meydana gelir. Söz konusu yayma enfeksiyonları (koronavirüsün yüzeylere yapışma yoluyla bulaştığına dair bilgi) da sadece ikincil bir rol oynar.
Kendi havuzunuzda Corona bulaşma ihtimali neredeyse sıfırdır. Bunun birkaç nedeni var. Birincisi, özel havuz halka açık bir havuz değildir. Bu, havuz suyundan kirletebilecek insan sayısının az olduğu anlamına gelir. Ailede hiç kimse enfekte değilse, enfeksiyon olamaz. Öte yandan, sudaki virüslerin konsantrasyonu çok fazla seyreltilir ve böylece enfeksiyona neden olacak bulaşma riski yeterli miktarlarda artık bulunmazlar.
Havuz, virüsün önlenmesinde en önemli faktör su arıtmadır. Her yüzme havuzu, su arıtma için bir sisteme veya işleme ihtiyaç duyar. Bu, su kalitesini garanti etmek ve mikropları öldürmek için gereklidir. Havuz suyu virüslerinin başına gelen de tam olarak budur. Ancak Havuzlarda sosyal mesafeye dikkat etmek hala çok önemlidir.
Corona grubundan virüsler çok dirençli değil. Su çoğunlukla klor ile dezenfekte edilir. Havuzdaki litre subaşına en az 0,5 mg klor içeriği, Corona ve diğerleri gibi virüsleri güvenilir bir şekilde öldürmek için yeterlidir. Bu arada havuz uzmanları litre başına 0,5 - 1,0 mg klor konsantrasyonu önermektedir.
Havuzlarda yüzerken, COVID-19 risk olasılığı daha yüksektir. Sosyal mesafe kuralına dikkat etmek, özellikle havuzların kapalı alanda olması tehlikeli olabilir. Yetkililerinin bildirdiği gibi, COVID-19 öncelikle çevrenizdekiler tarafından bulaşıcı solunum damlacıkları veya aerosoller solunduğunda yayılır. Hastalık, kontamine bir yüzeye dokunduktan sonra da cildinizi etkileyebilir ve virüs parçacıkları ağzınıza, burnunuza veya gözlerinize bulaşabilir. Yani havuz suyu temizliğine ne kadar dikkat edilse de, havuzda korona virüs bulaşır. Özellikle bu hastalığı geçirmiş kişilerin havuza girmeleri sakıncalıdır.
Bunun için bir dizi önlem uygundur:
Havuzdaki su sirkülasyon pompası ile günde en az iki-üç defa filtre sisteminden geçirilmelidir. Filtre kumunun çok eski olup olmadığı kontrol edilmeli. Yüzme sezonu her zaman taze kumla başlar. Filtre, çalışma sırasında düzenli olarak geri yıkanmalıdır. Yüksek sıcaklıklarda ve havuzun yoğun kullanımında kumun değiştirilmesi gerekebilir.
Havuzu mümkün olduğunca temiz tutmak ve sudaki kaba kirleri bir havuz vakumu ile temizlemek de aynı derecede önemlidir. Bu, filtre sisteminin çalışmasını destekler.
Klor içeriği düzenli olarak ölçülmelidir. Koronavirüs de dahil olmak üzere virüsleri güvenilir bir şekilde öldürmek için, sudaki klor içeriği 0,5 mg/l'nin altına düşmemelidir. Görevi hızlı ve kolay hale getiren basit test kitleri mağazalarda mevcuttur. PH 7.0 ile 7.4 arasında olmalıdır. Havuz çok sıcaksa veya yoğun kullanılıyorsa klor konsantrasyonu biraz arttırılabilir.
Dezenfeksiyonu havuzunda su UV lamba yükleyerek desteklenebilir. Cihazlar, yüzme havuzu için aksesuar olarak mevcuttur ve sonradan donatılabilir. UV lambaları çok basit bir prensibe göre çalışır. Filtreden havuza giderken su kuvars camdan yapılmış özel tüplerden akar. Orada yoğun UV radyasyonuna maruz kalır. Bu, enerji açısından o kadar zengindir ki, koronavirüs dahil tüm mikroorganizmaları güvenilir bir şekilde öldürür. Yüzme havuzundaki su pratik olarak sterilize edilmiştir.
Havuz uzmanları, banyodan önce duş almanızı ve vücudunuzu sabun veya duş jeli ile iyice temizlemenizi önerir. Bu önlem sadece enfeksiyon riskini azaltmakla kalmaz, aynı zamanda suya daha az kir girdiği için suyun kalitesinin artmasına da yardımcı olur. Her yüzücü elbette kendi havlusunu kullanmalıdır. Havuz kenarı, korkuluk ve tırabzanlar veya kulplar, banyoya başlamadan önce ve sonrasında ev eşyaları ile dezenfekte edilmelidir.