Etilen oksit (EtO) çok az bir kokuya sahip ve renksiz, patlayıcı, yanıcı ve zehirli bir gazdır. Bu gaz havadan biraz daha fazla ağırlığa sahiptir. Teknolojinin ve bilimin gelişmesiyle cerrahi alanında da yeni teknikler ve cihazlar da kullanılmaya başlanmıştır. Öz konusu cihazların kullanımı kadar önemli olan bir nokta da kuşkusuz bu cihazların sterilizasyon işlemleridir.
Yeni üretilen aletlerin arasında ısıya ve neme karşı hassas olanların sterilizasyonunu etilen oksitle yapmak bu alanda son yüzyılın gelişen tekniklerinden bir tanesi olmuştur. Etilen oksit sterilizasyonu düşük ısıda standart süre içinde, basınç, nem ve etilen oksit gazı ile sterilizasyonun yapılmasıdır.
Etilen Oksit Sterilizasyon işlemi Etilen Oksit Sterilizatörleri ile en sağlıklı ve en profesyonel şekilde yapılır. Etilen Oksit Steriziliatörleri kullanım amaçlarına ve kapasitelerine göre farklılık gösterebilirler. Etilen Oksit Sterilizasyon işlemlerinde farklılık gösterilen bir diğer alan da sterilizasyon sürelidir. Sterilizasyonun uygulanacağı materyalin büyüklüğü, sayısı, hammaddesi gibi sebeplerden dolayı sterilizasyon süreleri farklılık gösterebilir.
-Etilen Oksit Sterilizasyon birçok cerrahi ve diğer tıbbi malzemelerin sterilizasyonu için en uygun yöntemlerden bir tanesidir.
-Sıcaklığa karşı hassas olan tıbbi malzemelerin steril olması için en uygun yöntem Etilen Oksit Sterilizasyondur.
-Etilen Oksit Sterilizasyon işlemlerinde lümen sınırlaması yoktur.
-EtO gazının en önemli özelliklerinden bir tanesi yüzeye çok kolay bir şekilde penetre olur. Sterilizasyon işleminden sonra malzemelerin üzerinde az da olsa gaz artıkları bulunabilir. EtO gazının toksik ve kanserojen bir malzeme olmasından dolayı, malzemelerin bir süre havalandırılması önemlidir.
-Çevre, sağlık ve medikal çalışanları için büyük bir güvenlik sağlar. Tabii ki bağışıklık sistemi hastalıktan dolayı düşmüş hastalar için de sterilizasyon çok önemlidir.
-Bu sterilizasyonun uygulanması ve takip edilmesi kolaydır.
-Etilen Oksit Sterilizasyon işlemi diğer sterilizasyon işlemlerine göre daha uzundur diyebiliriz.
- Sterilizasyon işleminden sonra ürünlerin havalandırılmasının gerekir. Bundan dolayı sterilizasyon süreleri uzar.
- Etilen Oksit gazı toksik, kanserojen, yanıcı ve patlayıcı bir malzemedir. Dolayısıyla etilen oksit gazı ile yapılan bir sterilizasyon işleminin çevreye de zararı olabilir.
-Etilen Oksit Sterilizasyon türünün en kısıtlı olduğu alan ise sıvıların sterilizasyonudur. Sıvılar, Etile Oksit Sterilizasyon ile steril olamazlar.
- Etilen Oksit sterilizatörlerin kazanları diğer modellere göre daha az yer kaplar. Bu da sterilizasyon işlemlerinin maliyetini yükseltir.
Etilen oksit (EO) gazı ile sterilizasyonun en çok kullanıldığı alan “disposal” olarak tabir edilen tek kullanımlık tıbbi ve medikal aletlerin, cihazların ve diğer yardımcı malzemelerin sterilizasyonudur. Etilen Oksit Sterilizasyon en çok tıbbi ve medikal ürünlerin üretiminde ve kullanımında uygulanan bir yöntemdir.
Etilen Oksit sterilizatörleri farklı basınçlarda çalışır. Bu basınçlar düşük, yüksek ve subatmosferik basınçlardır. Etilen oksit yüzeye çok kolay bir şekilde penetre olabilen bir gazdır. Dolayısıyla onun bu özelliği tam bir sterilizasyon sağlaması için çok önemlidir.
Etilen Oksit Sterilizasyon işleminin en etkili bir şekilde uygulanması için malzemenin bütün parçalarının sökülmesi gerekmektedir. Bu sayede hem malzemenin en ulaşılamaz noktalarına kadar steril olması sağlanmış olur hem de işlem sonrasında yapılan havalandırma adımında bu zor bölgelerde herhangi bir kanserojen maddenin saklı kalmasının önüne geçilmiş olur.
Etilen Oksit Sterilizasyon işleminde uygulamayı yapan kişinin oldukça dikkatli ve yaptığı için ne kadar önemli ve ciddi olduğunun farkında olması gerekmektedir. Bu yüzden işlemi yapacak kişinin tecrübeli olması oldukça önemlidir.