Boyalar üretimiyle ve kullanım amaçlarıyla beraber günümüzde insan yaşamına birebir dokunan ürünlerden biridir. Kimyasal olmasıyla beraber insan sağlığına çok olumsuz etkileri olmamasından tutun da amaca uygun kullanımı için birbirinden farklı tekniklerle kullanım noktasında önemli analizleri yapılması gereken maddelerdir.
Bir boyada aranan parlaklık, istenen nitelikte midir? Ya da yanmaz boya testleriyle beraber boyanın analizlerinin yapılarak amaca uygun üretimi olup olmadığı test edilir. Bu sayede en doğru biçimde de boya analizi yapılarak, kullanıma uygun hale getirilip getirilmediği bir tür test edilmiş olur.
Birden fazla çeşide sahip bileşenlerin ve malzemelerin ürün değerlendirilmesi noktasında kritik bir testten geçirilerek, uzman ekip niteliğinde değerlendirilmesi ve doğru kaplama özelliklerine sahip mi yoksa değil mi gibi en zorlu ortamlara bile dayanıklı olup olmadığı noktasında boyalar teste tabi tutulmaktadır.
Birçok kimyasal ve laboratuvar ortamında yapılan testlere tabi tutulan kimyasal ürünler arasında boyalarda bulunmaktadır. Boya gibi ürünler de, kendi içerisinde birbirinden farklı kategorilere ayrılmaktadır. Yanmaz boyalar da bunlardan biridir. Genelde binalarda, iç kısımlarda uygulanan bu ürünler metal ya da duvarlarda kullanıldığı gibi çeşitli ahşap tarzı yüzeylerde de kullanıma uygundur.
Çeşitli kamu kuruluşu olan ve halka açık yerler olarak devlet daireleri, okul ya da havaalanı gibi yangın riski oluşabilecek alanlarda genel anlamıyla yanmaz boyalar tercih edilmektedir. Hem beton hem de ahşap yüzeylere ait şekilde yapışma özelliği bulunan bu boyaların doğru uygulamalar neticesinde çatlama, kabarma ya da dökülme gibi problemler yaratmaması beklenir.
Laboratuvar ortamında ise kimyasal analizler yapılarak en doğru uygulamalar ile yanmaz boyaların içeriğinde ki bileşenler ayrıştırılır, içeriği sorgulanır. Böylece değerlere bakılarak yanmaz boya testi uygulaması gerçekleştirilerek, boya maddelerinin içeriğindeki nitelikler ayrıştırılarak teste tabi tutulur.
Bunlarla beraber insan sağlığına karşı etkili ya da alerjik reaksiyonlar göstermemesi adına da testleri yapılmaktadır. Böylelikle yanmazlık testi dışında küf gelişimine direnç derecesi ölçülerek, boya maddelerinin nitelikleri araştırılmış olunur.
Boyaların küf tutmaya, güneş ışığı ya da sıcaklık gibi ortamlara karşı dayanma gücü nedir? Bu ve benzeri birçok akla gelebilecek dış ortam şartlarından insan sağlığına kadar etki eden birçok durumlara gelinceye kadar zarar verici unsurlar nelerse, bu konuda dayanıklılık noktasında beklentilerinizi karşılar testler doğru bir biçimde uygulanmaktadır.
En iyi dekoratif boyalardan tutun da ahşap boyalarınıza, ev ya da iş yerinde duvar, tavan, endüstriyel tamir boyaları gibi türlere ait riskli oluşacak her türlü doğal süreçlerle ilgili olan zorlu şartlarda dayanıklılık testi uygulanır. Bunlardan biri de olası bir süreç olarak bilinen yangın testleridir.
Boyaların yangınlara karşı testleri zorlu şartlar yaratılarak gerçekleştirilirken, test cihazlarına tabi tutularak boya ve kaplama noktasında ürünlerin kalitesi, dayanma gücüne de bakılmış olur. Bu sayede hem güçlü olup olmadığı hem de sararma, aşınma, çatlama ya da benzer tebeşir haline gelmesi gibi sorunların tamamından da boyaların kontrolleri yapılmış olur.